Site Loader
Новини

    6 вересня 2023 року відбулося засідання професійної спільноти вчителів соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі. Педагоги розглянули актуальні питання щодо викладання соціальної і здоров’язбережувальної освітньої галузі у 2023-2024 навчальному році.
     Консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників, Олена Зимовець, звернула увагу присутніх педагогів на варіанти реалізації даної освітньої галузі в освітній програмі закладу освіти: перший варіант – у навчальний план включається інтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут» (1,5 год на тиждень); другий варіант – у навчальний план включається інтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут» (1 год на тиждень) у поєднанні з одним із навчальних курсів: «Етика», «Вчимося жити разом», «Культура добросусідства», «Духовність і мораль в житті людини і суспільства» (0,5 год на тиждень). Обираючи другий варіант реалізації освітньої галузі СЗО необхідно звернути увагу, що освітня галузь СЗО є цілісною як за базовими знаннями, так і за обов’язковими результатами навчання. Тому під час розроблення відповідних навчальних програм педагогам необхідно внести корективи в обрані модельні навчальні програми, так щоб зазначені курси були взаємоузгодженими, не дублювали один одного і забезпечували досягнення учнями визначених Державним стандартом обов’язкових результатів навчання. Обговорили форми і методи оцінювання навчальних досягнень учнів з предметів СЗО, що здійснюється відповідно до рекомендацій МОН України, зокрема до Наказу МОН №289 від 01.04.2022 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів 5-6 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти». Формувальне оцінювання здійснюється шляхом педагогічного спостереження учителя за різними навчальними видами діяльності учнів, самооцінювання, аналізу учнівських робіт тощо. Поточне та підсумкове оцінювання може здійснюватись шляхом індивідуального, групового та фронтального опитування, планування та виконання експериментальних досліджень, реалізації дослідницьких проєктів, організації роботи з текстами, діаграмами, таблицями, схемами, тестування в електронному форматі тощо. Обговорили сучасні цифрові вправи, прийоми, техніки формувального оцінювання, що розроблені Анною-Марією Богосвятськой.
     Демеха Інна Вадимівна, керівник професійної спільноти вчителів СЗО, звернула увагу на обов’язкове доповнення навчальних програм галузі такими компонентами, як: питання мінної безпеки, правила евакуації, правила поведінки під час повітряної тривоги, правила пожежної безпеки, уроки здорового харчування, питання впливу на здоров’я погіршення екологічної ситуації , що виникла в результаті воєнних дій, питання соціальної сфери та психології.
    Педагогам була надана добірка корисних посилань для використання у роботі при викладання курсу СЗО. Також Інна Вадимівна поділилась вправами з нейрогімнастики, які можна проводити з дітьми під час перебування у сховищі.
    Учасники професійної спільноти знайшли відповіді на питання, що виникли у них на сьогодні та визначили актуальні питання, що потребують опрацювання та обговорення на наступному засіданні.

Marina