Site Loader
Новини

При досягненні певного віку працівники мають право вийти на пенсію. Тому у роботодавців часто виникають питання: «Чи потрібно щось робити роботодавцю, якщо пора виходити на пенсію? Чи потрібно його звільняти? Чи потрібно зв’язуватися з пенсійним фондом, чи це турбота працівника». Відповіді на ці та інші питання читайте в цій статті.

Хто має повідомити про вихід на пенсію?

Як не дивно, але повідомляти працівника про те, що він має право вийти на пенсію, має роботодавець або його уповноважена особа. Зробити це потрібно за місяць до такої дати.

Оформлення пенсії та збір документів

Далі працівник чи роботодавець мають звернутися до ПФУ за оформленням пенсії. Для цього потрібно подати до ПФУ Заяву про призначення пенсії. Якщо працівник звернувся до ПФУ самостійно, тоді він має повідомити про це роботодавця протягом 10 днів з моменту подання заяви. Роботодавець зобов’язаний допомогти працівнику зібрати пакет документів для оформлення пенсії та направити документи до ПФУ або передати їх працівникові. Якщо якихось документів не вистачає, роботодавець повинен допомагати працівникові збирати документи, яких бракує.

Звіти щодо співробітника на пенсії

Після того, як працівнику буде призначено пенсію, роботодавцю потрібно подати об’єднаний звіт щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Якщо оформлення відбулося у середині кварталу, тоді необхідно подати звіт із типом «Довідковий». Якщо оформлення відбулося наприкінці кварталу, тоді можна подати звіт із типом «Звітний» та показати такого співробітника.

Робота на пенсії: потрібен наказ?

Якщо працівник із досягненням пенсійного віку продовжує працювати, тоді наказу про вихід працівника на пенсію створювати не потрібно. Такий працівник продовжує працювати далі на загальних підставах. Йому потрібно виплачувати зарплату та утримувати з неї податки (ЄСВ – 22%, ПДФО – 18%, ВЗ – 1,5%), як і раніше, спеціальних пільгових податків для працюючих пенсіонерів немає.
Після виходу на пенсію роботодавець більше не може враховувати такого працівника для виконання вікової квоти. Тобто такий працівник більше не враховується як людина з додатковими гарантіями у сприянні працевлаштуванню, якому до виходу на пенсію за віком залишилося менш як 10 років.

Звільнення у зв’язку з виходом на пенсію

Якщо працівник після досягнення пенсійного віку вирішить звільнитися (на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП), то роботодавець повинен підписати заяву на звільнення та відпустити працівника тоді, коли він попросить. Роботодавець не може у цьому випадку вимагати відпрацьовувати два тижні. У трудовій книжці запис про звільнення буде таким: «Звільнений за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію за віком, ст. 38 КЗпП України». Остаточний розрахунок з таким працівником необхідно зробити в останній робочий день.
Зверніть увагу! У разі досягнення пенсійного віку, працівник може або продовжити працювати, або звільнитися за власною ініціативою. Роботодавець не може звільнити такого працівника лише тому, що він досяг пенсійного віку.

Джерело інформації https://torgsoft.ua/

konotopcprpp