Site Loader
Новини

 – Які документи регламентують оплату праці педагога ГПД, залежно від їхньої кваліфікації (спеціаліст, учитель вищої категорії тощо)? Які педагогічні звання можна присвоювати вихователям ГПД?

     Оплату праці педпрацівників (державних та комунальних навчальних закладів) регламентує наказ МОН №557 від 26 вересня 2005 р. “Про впорядкування умов оплати праці та затверджених схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ”.

     Додаток 6 до цього наказу визначає тарифні розряди, за якими оплачують роботу, у тому числі й тих, хто працюють у ГПД. Оплату здійснюють залежно від кваліфікаційної категорії викладача або вихователя.

     Зі свого боку, кваліфікаційні категорії надають за результатами атестації.

     Заробітна плата працівників освіти визначається множенням ставки заробітної плати на фактичне навантаження на тиждень. Отриманий результат ділять на встановлену норму годин на тиждень. Для вихователів ГПД ця норма становить 30 годин. До цього можуть додаватися й інші виплати – підвищення посадового окладу, надбавки та доплати.

     Так, з 2018 року передбачено підвищення посадового окладу на 10% усім працівникам освіти, у тому числі й викладачам ГПД (Постанова Кабміну №22 від 11.01.2018). Їм також передбачено низку інших підвищень ставок (Постанова Кабміну №643 від 20.04.2007 р.) за роботу в певних типах закладів (наприклад, спеціальних), за педагогічне звання тощо.

     У разі підвищення посадового окладу утворюється новий посадовий оклад, від суми якого рахуються доплати та надбавки. Обов’язкові надбавки:

      • за вислугу років. За роботу понад 3 роки – 10%, понад 10 років – 20%, 20 років – 30%;
      • за престижність праці. Від 5 до 30%, визначається керівником закладу в межах фонду оплати праці.

     Нюанси функціонування груп подовженого дня регламентує наказ МОН №677 від 25 червня 2018 р.


– Як оплачується робота педагога ГПД, якщо групу відвідують діти, які перебувають на інклюзивному навчанні? Чи має бути така група забезпечена асистентом педагога?

     Для дітей з ООП, які навчаються в закладах освіти в інклюзивних та спеціальних класах, за зверненням їхніх батьків або офіційних представників утворюються інклюзивні та спеціальні групи подовженого дня. Такі групи супроводжують вихователь та асистент вихователя.

Оплата здійснюється за ставками заробітної плати з урахуванням підвищень, фактичного обсягу роботи, доплат та надбавок. Для педпрацівників та асистентів, які працюють в інклюзивних класах та групах ГПД усіх закладів освіти, передбачено доплату до 20% від ставки заробітної плати (Постанова Кабміну №72 від 14.02.2018). Проте педпрацівники отримують цю доплату виключно за години роботи в інклюзивному класі або групі, а її розмір визначає керівник школи, залежно від кількості дітей з ООП у класі / групі, складності порушень їхнього розвитку, навантаження тощо.

За матеріалами статті “Відповідаємо на запитання. ГПД, класне керівництво й інклюзивне навчання”
Анни Степанової-Камиш. Електронний ресурс: сайт
Нова українська школа

konotopcprpp