Site Loader
Новини

12 приголомшливих ідей для проведення уроку.
Вивчаємо періодичну систему хімічних елементів

Переклад та літературна обробка Н. О. Ярмак.

За матеріалами: www.weareteachers.com Джил Штааке

Періодична система хімічних елементів — це «золотий ключик» до розуміння основних понять та концепцій хімії. Та зазвичай вивчення періодичної системи вбачається чимось нудним та нецікавим. Пропонуємо вашій увазі 12 ідей, які допоможуть нестандартно та креативно проводити уроки, присвяченій цій темі.

1.Почніть з опорної схеми

Періодична система хімічних елементів потребує додаткових пояснень. Для кращого засвоєння теми запропонуйте учням скласти власні схеми-пояснення. Кольорові ручки – вам у поміч!

2.Ознайомте учнів з ілюстрованою таблицею хімічних елементів

Таке незвичайне виконання таблиці хімічних елементів допоможе учням зрозуміти роль, яку кожен хімічний елемент відіграє у навколишньому світі.  З ілюстрованою таблицею можна ознайомитися за посиланням:  https://elements.wlonk.com/ElementsTable.htm

3.Створіть власну модель періодичної системи хімічних елементів

Вашим учням подобаються проєкти, у яких можна застосовувати матеріали для вторинного використання? Тоді цей проєкт для вас та ваших учнів! Зберігайте картонні коробки та використовуйте їх для побудови моделі періодичної таблиці (наприклад, як зображено на фото).

4.Створіть набір карток для запам’ятовування

На лицьовій стороні картки діти зазначають: символ хімічного елемента, його назву, порядковий номер та відносну атомну масу. На звороті картки можна зазначити таку інформацію: властивості хімічного елемента, цікаві факти та особливі характеристики.

5.Полювання на хімічні елементи

Такий проєкт чудово підходить для вивчення хімічних елементів, з якими ми зустрічаємося в нашому повсякденному  життя. Діти будуть здивовані, зрозумівши, скільки хімічних елементів оточують нас і як легко їх можна знайти.

 

6. Просто ГІГАНТСЬКА періодична система

Для реалізації цього проєкту можна використовувати роздруковані/намальовані плакати з хімічними елементами  (1 аркуш формату А4 = 1 хімічний елемент) або виготовити об’ємну періодичну таблицю, використовуючи, наприклад, розфарбовані коробки з-під піци.

 

7.Морський бій на періодичній системі хімічних елементів

У цю гру можуть грати навіть діти, які ще нічого не знають про періодичну систему. Вони будуть вивчати хімію в такий цікавий спосіб, навіть не підозрюючи про це! Для гри вам знадобляться 4 копії періодичної системи хімічних елементів та дві папки для файлів, що потрібно з’єднати між собою. Розмістіть папки так, як зазначено на фото, щоб у кожного з гравців було по два зображення періодичної системи. На одному «полі» гравці обирають елементи на яких будуть розміщувати свої «кораблі», а на іншому відмічають хімічні елементи свого супротивника.

8.Супергерої та лиходії серед хімічних елементів

Учні обирають хімічні елементи (на свій розсуд). Дізнаючись більше про обраний елемент, вирішують — супергерой це чи лиходій. Діти малюють стіннівки, на яких зображають цих хімічних супергероїв та лиходіїв. Учні повинні аргументувати, чому вони визначили приналежність обраного хімічного елементу до групи «супергероїв» або до групи «лиходіїв».

9.Бінго!

Гра «Бінго!  — це завжди весело, але саме ця версія гри допоможе дітям вивчити різні назви хімічних елементів та їхні позначення.

10.Характери хімічних елементів

Кожний хімічний елемент має свій набір характеристик, які, умовно можна сказати, і формують його «особистість». Запропонуйте дітям створити картки, у яких кожен елемент постав би як унікальний персонаж зі своєю яскравою зовнішністю.

11.Хімічні елементи на стелі

Використовуйте простір вашого класу для вивчення хімічних елементів, наприклад, перетворіть стелю вашого кабінету хімії на величезну таблицю Менделєєва!

12.Онлайн-гра «Знайди хімічний елемент»

Вивчайте місце розташування кожного хімічного елемента та їхні скорочення за допомогою онлайн-гри: https://mrnussbaum.com/setting-the-periodic-table

Журнал «Педагогічна майстерня» №10 (118) жовтень 2020р.

 

Marina